Ons Voedselerf

Ons eigen voedselerf

In januari 2020 hebben we na een aantal jaren onderzoek ons eigen “voedselbos” aangeplant. Dit hebben we samen met wethouder Bart Porskamp en de kinderen van groep 7 van de St. Jozef bassischool uit ons dorp gedaan.

Natuurbeleving & Voedselproductie combineren

In Nederland is het nog een jonge ontwikkeling, het Food Forrest ofwel voedselbos. Het is een initiatief dat voortkomt uit de wetenschap van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen te verbeteren en duurzamer te maken.

Dus kennis opdoen van natuurlijke systemen en die gebruiken voor nieuwe toepassingen. Doel is een bos aan te planten dat natuur en voedselproductie combineert en waarbij onderhoud niet of nauwelijks nodig is. Het is ideaal voor de luie boer! 

Voedselerf Marlies

Onze Missie

Het Naoberschap zelf kunnen invullen

Het aanplanten van een voedselerf is een eerste stap in de richting van het delen van ons erf met anderen. Met meerdere generaties voor elkaar zorgen en spullen delen.

Stephan: “We willen graag zolang mogelijk hier blijven wonen en het is nog maar de vraag of op het moment als wij zorg nodig hebben deze ook (nog) beschikbaar is. Dan vinden we het nu een geruststellende gedachte dat we dat zoveel mogelijk met Naoberschap zelf kunnen gaan invullen. In de provincie Overijssel hebben we daar inspirerende plannen van mogen zien. Daar kunnen we in Gelderland nog wat van leren”. 

Marlies: “Tegelijkertijd biedt het voedselerf de ruimte om informeel de natuur, je medemens maar vooral ook jezelf te ontmoeten. Op het voedselerf is ruimte voor bewegen, spelen, verbinden, ontdekken, leren en ontspannen”. 

Voedselerf ’t Bokeler

Laten zien en ervaren dat het anders kan

Stephan en ik wonen sinds 1993 in het buitengebied van Zieuwent. We zijn enthousiast geworden na een lezing van de pionier op het gebied van voedselbossen, Wouter van Eck. en het YouTube filmpje van 2 dames uit Velden.

We werden erdoor gegrepen en besloten ook iets met een voedselbos te gaan doen op ons erf. Rondom ons woonhuis in een voormalige boerderij
ligt een grasland van een kleine hectare. Dat terrein vormen we meer en meer om tot een voedselerf. ‘Stephan is begaan met het klimaat en heeft de opleiding gevolgd tot Ambassadeur leefbare stad van NL Greenlabel, zegt Marlies. ‘We zitten nu nog midden in de pioniersfase en moeten nog veel zelf gaan ontdekken. Dyon Temming van Het Buitenburo helpt ons daarbij.’

Dyon vat het kort samen. “Het is een bio divers erf waarin natuurbelevingen en voedselproductie samen gaan”. Marlies vult aan “We willen graag laten zien en ervaren dat het ook anders kan”. Mahatma Gandhi zei daarover “Be the change you wish to see in the world.”ons

De natuur redt zichzelf

Zoals gezegd doet de natuur het werk. Na het aanplanten grijpt de mens niet in, er komt geen mest of biologische compost en zelfs geen water aan te pas.

De natuur redt zichzelf. Een voedselbos is een polycultuur (een cultuur waarbij niet slechts één soort planten wordt gekweekt, maar meerdere soorten) die uit meerdere lagen bestaat. De bovenste laag wordt gevormd door de kruinen van de bomen, de onderste laag zijn de schimmels onder de grond. Ook deze zijn erg belangrijk. Zij vormen een symbiose met de bovenbeplanting voor wat de voedselvoorziening betreft. Daartussen in staan allerlei meerjarige struiken, kruiden en kruipers.

Je moet het niet vergelijken met een echt bos.

Effect van Yoga in een natuurlijke groen omgeving

Yoga in de buitenlucht maakt gelukkiger, het werkt stressverlagend, door één te zijn met de natuur en frisse lucht ondersteunt je lichaam, het heeft een beschermend effect op de ogen en het verhoogt je immuunsysteem.

Circulaire varkens

Sinds medio 2021 houden we 3 zwijnvarkens op ons erf. We voeden deze uitsluitend met reststromen uit de menselijke voedselproductie tegen voedselverspilling .

Je moet daarbij denken aan groente- en fruit afval van onszelf buren, familie en de lokale supermarkt. Maar ook aan circulaire brokken van Voerwaarts BV.

Onze varkens zijn een kruising van Duroc-varken en wild zwijnbeer en zijn afkomstig van het De goed gevulde uit Halle.

Varkens en kinderen voedselbos

Tiny Forest

Ook hebben we in ons voedselerf een Tiny Forest van IVN aangelegd. Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen.

Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Rondleidingen

We verzorgen rondleidingen op ons voedselerf. De rondleidingen laten zich uitstekend combineren met een kennismakingsworkshop yoga.

Deze rondleiding duurt, afhankelijk van de kennis en belangstelling van de deelnemers, 45 tot 120 minuten.

Graag een rondleiding op maat?
Ook dat is mogelijk! Neem dan contact op.

Winkelwagen